Ako vyplniť informácie o mzde v pracovných ponukách

Ponúkaná mzda sa stala bežnou súčasťou pracovných ponúk. Môže za to novela Zákona o službách zamestnanosti (5/2004 Z.z. §62 ods. 2), podľa ktorej sú zamestnávatelia povinní vo svojich pracovných ponukách zverejňovať základnú zložku mzdy.

Na Profesia.sk sa informácie o mzde zadávajú vo formulári ponuky v časti Mzdové podmienky. Formulár je nastavený tak, aby sme údaje o platoch využili čo najefektívnejšie a získali pre vaše ponuky vyšší počet videní a reakcií.

Ako správne uviesť mzdové podmienky?

Mzdové podmienky vždy uvádzajte brutto (hrubá mzda). Vypĺňate údaj o základnej mzde, hornej hranice mzdy, menu a obdobie, za ktoré mzdu vyplácate (teda či ide o mesačnú alebo hodinovú).

Tipy, ako vyplniť mzdové podmienky čo najefektívnejšie:

  • Ak ste firma, ktorá má pevne stanovenú platovú politiku bez možnosti uvádzať rozmedzie platu, ponúkaný plat uveďte do povinného políčka Základná mzda. Podľa tohto údaju bude vaša ponuka vyhľadateľná, keď budú uchádzači filtrovať ponuky podľa platu. Políčko horná hranica môžete nechať prázdne. Z čoho sa mzda skladá môžete vysvetliť v políčku Ďalšie informácie o mzde.
  • Ak ste firma, ktorá je pri otázke platu variabilná (prípadne ho určuje na základe skúseností), odporúčame vyplniť povinné políčko Základná mzda a tiež políčko Horná hranica mzdy. Horná hranica slúži na to, aby bola vaša ponuka lepšie vyhľadateľná podľa platu. Uchádzačom ju však nemusíte zobraziť. Pri vašej ponuke sa tak objaví suma základnej mzdy s predložkou OD. Ak chcete, aby bola horná hranica viditeľná, stačí len zakliknúť políčko Zobraziť uchádzačom hornú hranicu mzdy. Môže vám to pomôcť zaujať tých najlepších kandidátov. Mzdové podmienky môžete tiež vysvetliť v políčku Ďalšie informácie o mzde.

 

Políčko základná mzda sa rovná základnej zložke mzdy. To znamená, že pri podpise zmluvy s budúcim zamestnancom nesmiete v zmluve uviesť nižšiu sumu, aká bola zverejnená.

 

 

Ako funguje vyhľadávanie podľa platu?

Uchádzači si môžu vyhľadávať pracovné ponuky podľa mzdy priamo v zozname ponúk, ale aj v rozšírenom vyhľadávaní. Ide o jeden z najpoužívanejších filtrov pri vyhľadávaní. Uchádzači filtrujú pracovné ponuky podľa platu na základe určitých hodnôt (napr. od 500 eur, od 1000 eur, od 1500 eur).

Príklad: Ak má vaša ponuka zadanú základnú mzdu 900 EUR, bude sa zobrazovať vo filtroch od 500 a od 700 EUR. Ak má vaša ponuka zadanú základnú mzdu 900 a hornú hranicu 1200 EUR, bude sa zobrazovať vo filtroch od 500, od 700 od 1000 EUR. (Platí, aj keď hornú hranicu nezverejníte pre uchádzačov). Ak mzdu uvádzate ako hodinovú, tento údaj sa prepočíta a vaše ponuky sa budú zobrazovať aj vo vyhľadávaní podľa mesačnej mzdy a naopak.

 

Ako sa mzda zobrazí uchádzačom?

Zadané platy sa zobrazujú už v zozname pracovných ponúk a sú označené zelenou nálepkou vo formáte, ktorý ste si zvolili.

V detaile pracovnej ponuky sa informácia o mzde nachádza v hlavičke v ponuky (v sivom rámčeku pod názvom ponuky). Pod sumou sa objavia aj Ďalšie informácie o mzde (ak ste ich zadali).